Focal

Focal

Focal is met voorsprong de belangrijkste en meest innovatieve luidspreker fabrikant van Frankrijk. In 1980 is JMLab in Saint Etienne opgericht door Jacques Mahul. Hij gebruikt vanaf die tijd de merknaam Focal voor zijn luidspreker units. Na 1983 richt JMLab zich niet langer alleen op de professionele markt, het bedrijf biedt de consument een range kant en klare producten aan die de naam en type aanduiding “JMLab DB serie” draagt. Voor het eerst kan de consument rechtstreeks kennis maken met de geinverteerde dome tweeter, die tot aan de dag van vandaag kenmerkend is voor Focal gamma. Het duurt tot 1986 voordat omringende landen de creaties van Jacques Mahul ontdekken, waarna de export van Focal JMLab op gang komt vanuit Frankrijk. 

Vanaf 2005 levert het bedrijf alle producten uitsluitend onder de naam Focal. Focal ontwerpt en fabriceert al zijn units zelf in de eigen fabriek. Dat in schril contrast tot de meeste luidspreker fabrikanten, die gedwongen door hun beperkte kennis of omvang units van OEM leveranciers moeten betrekken. Focal heeft in de loop der jaren vele noviteiten geïntroduceerd op het gebied van luidspreker units. Zoals “Flower Power” magneetsystemen, de “VV” glasvezelversterkte sandwich conus, de Beryllium tweeter en de inverted aluminium/magnesium dome.

De totale productie van drivers voor car- en home hifi lag in 2008 op 750.000 stuks. Daarmee is Focal met ruim 200 medewerkers de belangrijkste luidspreker en luidsprekerunit fabrikant van Frankrijk. Ruim tweederde van de omzet van Focal wordt gehaald uit de export naar landen in Europa, Azië en de USA. Daarmee is Focal een niet meer weg te denken begrip in de internationale high fidelity wereld geworden.

 

 France-Flag-64
website fabrikant

2017-10-12T15:38:38+02:00